9 Mart 2014 Pazar

Aksiyon 31 Kadıköy

Bugün gezilerimizin 31.sini gerçekleştirdik Kadıköy'de. Ard arda bir kaç kilise gezdik ve çok keyifli idi. Surp Takavor Ermeni Gregoryan Kilisesi, Aya Eufemia Rum Ortodoks Kilisesi, Surp Levon Ermeni Kilisesi ve All Saint İstanbul Presbiteryen Kilisesi.


Ben daha çok bu gezimizde All Saint İstanbul Presbiteryen Kilisesinde edindiğim bilgileri paylaşacağım. Kilisenin Pastör'ü Turgay Üçal'dan dinlediğimiz Kilisenin geçmişi ve kısa bir dinler değerlendirmesi oldukça keyifli geçti. Türkiye'deki Hristiyan nüfusun toplam 100.000 civarında, Protestan Hristiyanların ise 400 aile civarında olduğunu öğrendik (2012 Wikipedia verisine göre 7000 kişi). Hiç kimseyi kırmadan ve farklı dinde olduğumuzdan bizim anlayabileceğimiz dilden izah etti kendi inançlarını. Biz genel olarak İslam ile karşılaştırmalı sorular değil de diğer gezdiğimiz kiliselerde öğrendiklerimizi bir de Protestan inancı açısından öğrenmek istedik ve buna dair sorular sorduk. Turgay Bey de yorulmadan heyecanla cevapladı sorularımızı. Aklımda iki cümlesi yer etti:

* "Ülkemizde o kadar büyük sorunlar var ki ve yıllardır tekrar tekrar yaşıyoruz bunları. Açlık, yolsuzluk... Ben 52 yaşındayım ve emekliyim 1000 TL emekli maaşı alıyorum, bir ailenin bununla geçinmesi imkansız, bu şartlar altında dinsel farklılıklarımızdan dolayı birbirimize eziyet etmemiz anlamsız. Din, bu şartlar altında lüks bir şey."
Biraz daha izah etti, buradaki "lüks" kelimesinin seçimi kişisel anlamda dinin lükslüğü değil, devletin din üzerine bu kadar düşmesi anlamında. Önce diğer sorunları halledin diyor Turgay Bey. Haksız da değil.

* "Eğer siz bütünü bölerseniz (Hristiyan, Musevi, Müslüman, Alevi,...) putlaştırırsınız inandıklarınız. Yaratıcı ancak bütüne varıldığında bulunabilir."
Burada da güzel bir tespit yapıyor. "Yaratılanı severim Yaratandan ötürü" sözüne paralel bir cümle aslında.

Sözlerinde Kuran'dan, Yunus'tan, Mevlana'dan alıntılar yapıyor. Zaten uzun bir süre müslüman kimliği ile yaşamış, Arap Dili ve Edebiyatı bölümünü okumuş. Kuran'a, İncil'e ve Tevrat'a haiz birisi. Bir örnek verirken üç kitaptan da ayetler okuyarak veriyor.

Protestan kilisesinin ilginç bir özelliği var, Ruhban sınıfına karşılar. Yani bir Rahip'lik kavramı yok, daha çok ruhani liderleri seçimle gelen insanlar ve Vatikan'a bağlı olmak yerine ihtiyar heyetine hesap veriyorlar. İhtiyar heyeti de 3 yılda bir seçiliyor.

Özellikle İstanbul'da yaşıyorsanız mutlaka gezip görmeniz gerekiyor.

Daha fazla bilgi için:
http://turgayucal.blogspot.com.tr/
http://allsaintsmoda.net/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder